Wat zijn macromaaltijden? Een uitgeblanceerde EKV verhouding

Wat zijn macromaaltijden? Een uitgeblanceerde EKV verhouding

Macro maaltijden

Wat zijn macro maaltijden?

Macromaaltijden zijn gericht op de macro verhoudingen in je voeding. Dit wil zeggen dat bij iedere maaltijd de behoefte aan Koolhydraat, Eiwit en Vet uitgemeten is. Dit wordt ook wel de KEV verhouding in je voeding genoemd.

Wat is een juiste KEV verhouding?

Deze vraag is vrij lastig te beantwoorden omdat iedereen andere doelen voor ogen heeft. In de basis zal je eerst moeten weten wat koolhydraten, eiwitten en vetten met ons lichaam doen. Zonder dit te weten is het vrijwel nutteloos om je voeding te baseren op wat getallen en percentages.

 

In het kort:

Koolhydraten zijn een bron van energie voor het lichaam. Koolhydraten is ook wel bekend als suikers

Eiwitten zijn de bouwstoffen voor het lichaam. Onderhouden van spieren, weefsel, organen en huid

Vetten zijn bouwstoffen voor het lichaam en slaan energieoverschot op

 

Een veel gebruikte KEV verhouding welke gehanteerd wordt is de 40-40-20 verhouding. Dit wil zeggen dat 40% van je voeding uit koolhydraten bestaat, 40% van je voeding uit eiwitten bestaat en 20% van je voeding uit (goede)vetten bestaat. Natuurlijk kan dit voor iedereen anders liggen, afhankelijk van het doel dat je stelt. Voor iemand die 2 a 3 keer per week sport is dit een prima verhouding.

 

Op basis van een caloriebehoefte van 2500 kcal per dag zou je dus uit kunnen rekenen hoeveel gram koolhydraten, eiwitten en vetten je nodig hebt om aan je gestelde verhouding te voldoen. Als je eenmaal de aantal grammen hebt vastgesteld is het een kwestie van spelen met producten tot je aan deze verhoudingen komt. Hierdoor leer je tevens een hoop nieuwe of onbekende producten kennen omdat je toch wilt variëren in je voeding.

 

Belangrijk om te weten:

1 gram koolhydraat levert 4 kcal
1 gram eiwit levert 4 kcal
1 gram vet levert 9 kcal

 

Als voorbeeld houden we 2500 kcal aan met een KEV verhouding van 40%-40%-20%. Aan de hand van de bovenstaande gegevens kunnen we nu de aantal grammen gaan uitrekenen.

40% = 1000 kcal = 250 gram koolhydraten
40% = 1000 kcal = 250 gram eiwitten
20% = 504 kcal   =  56 gram aan vetten

Eitwitten: 1,5 – 2 gram per kg lichaamsgewicht
Vetten: 20% / 25% van je dagelijkse voeding
Koolhydraten: Overige

 

Registreer je voeding!

Ik hoor veel mensen al denken. Als ik dit iedere dag moet gaan doen dan ben ik het grootste gedeelte van de dag met mijn voeding bezig. Dat klopt, en daarom zijn er handige apps, websites en andere tools om je hiermee te helpen. Vragen kun je uiteraard hieronder kwijt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.