? Intermittent Fasting: het 16/8 schema

? Intermittent Fasting: het 16/8 schema


Intermittent Fasting schema voor 16/8

Intermittent Fasting 16/8 schema: hoe werkt het?

Het 16/8 schema is één van de populairste methode om Intermittent Fasting toe te passen. Dit komt omdat het vrij makkelijk te combineren is met je dagelijkse routine. Hierdoor kun je sociaal blijven mee-eten met collega’s en ’s avonds gewoon aanschuiven tijdens het avondeten. Dit schema gebruik je iedere dag van de week. Uiteraard sta je geheel vrij om in het weekend deze methode niet toe te passen. Bij dit schema geldt in de basis dat je 2 of 3 eetmomenten per dag hebt. Het is dus niet de bedoeling dat je gaat lopen snacken omdat het je eetperiode is. Uiteindelijk blijven de macro’s zeer belangrijk.

De basisprincipe van het 16/8 schema

Begin met het overslaan van je ontbijt
Voor het 16/8 schema hoef je feitelijk alleen maar het ontbijt over te slaan. Hierdoor is het een hele toegankelijke manier van vasten. De lunch kan je gewoon samen met je collega’s nuttigen en het avondeten doe je gewoon met de rest van het gezin. Hierdoor ondervindt je geen sociale hinder. Een voorbeeldschema kan zijn:

Avondeten:                                        18:00
Tussendoortje / nagerecht             20:00
Ontbijt (overslaan):                         07:00
Lunch:                                                12:00

Hoe werkt het schema van 16/8?

Stel je eet om 18:00 uur het avondeten. Je hebt tot 20:00 de tijd om een toetje of tussendoortje te nemen. Vervolgens sla je het ontbijt in de ochtend over en rond 12:00 uur nuttig je de lunch Je hebt dan 16 uur gevast (van 20:00 tot 12:00). Vindt je dit nou te zwaar, begin dan per week met het opbouwen van je vastenperiode en plak er steeds een uurtje aan vast. Op deze manier stel je het ontbijt steeds een beetje uit, tot je het uiteindelijk kunt geheel kunt overslaan.

Week 1:          12 uur vasten – 12 uur eten
Week 2:          13 uur vasten – 11 uur eten
Week 3:          14 uur vasten – 10 uur eten
Week 4:          15 uur vasten – 9  uur eten
Week 5:          16 uur vasten – 8 uur eten

Conclusie over het 16/8 schema

Het 16/8 schema is een fijne manier om Intermittent Fasting toe te passen. Doordat je kunt beginnen met het opbouwen van je vastenperiode is het redelijk simpel vol te houden.

Geef een reactie