Het flexitariër dieet – Beperk de consumptie van vlees in je voedingspatroon

Het flexitariër dieet – Beperk de consumptie van vlees in je voedingspatroon

Food Table Celebration Delicious Party Meal Concept

Wat is het flexitariër dieet?

Een mix van de woorden flexibel en vegetarisch, het flexitariër dieet moedigt mensen aan om de meeste tijd vegetarisch te eten voor een betere gezondheid. Het is overigens niet nodig om vlees volledig te vermijden maar dd consumptie van vlees is wel dusdanig beperkt.

 

Voor en nadelen van een flexitariër dieet

Enkele voor en nadelen van het flexitariër dieet:

  • Voordeel: Flexibel dieet
  • Voordeel: Veel (lekkere) recepten
  • Nadeel: nadruk op thuis koken
  • Nadeel: Kan zwaar zijn als je niet van fruit en groenten houdt

 

Waar komt het flexitariër dieet vandaan?

Flexitariër is een huwelijk van twee woorden: flexibel en vegetarisch. De term werd meer dan een decennium geleden bedacht. Het komt van een boek uit 2009, “The Flexitarian Diet: de meest vegetarische manier om af te vallen, gezonder te zijn, ziekte te voorkomen en jaren aan je leven toe te voegen”, zegt diëtiste Jackson Blatner. Je kunt meestal vegetarisch zijn, maar toch een hamburger of steak eten als de drang toeslaat. Door meer planten en minder vlees te eten, wordt gesuggereerd dat aanhangers van het dieet niet alleen afvallen, maar ook hun algehele gezondheid kunnen verbeteren, waardoor hun hartziektesnelheid, diabetes en kanker dalen en daardoor langer leven.

 

Hoe werkt het Flexitariër dieet?

Flexibel worden betekent dat je vijf voedselgroepen aan je dieet moet toevoegen. Dit zijn de groepen:

  1. Niet-vleesproteïnen zoals bonen, erwten of eieren.
  2. Fruit en groenten
  3. Volkoren granen
  4. Zuivel
  5. Suiker en specerijen

Een vijf weken durende maaltijdplan biedt ontbijt, lunch, diner en snackrecepten.

 

Hoeveel calorieën mag je tijden het Flexitariër dieet?

Het is een drie-vier-vijf principe.

Het ontbijt is ongeveer 300 calorieën, de lunch 400 en het avondeten 500. Snacks zijn elk ongeveer 150 calorieën; voeg er twee toe per dag. Je dagelijkse aantal calorieën komt dan op ongeveer 1.500.

Afhankelijk van uw activiteitenniveau, geslacht, lengte en gewicht, kunt u het plan aanpassen om iets meer of minder calorieën toe te staan. Gebruik hiervoor de BMR calculator.

Volg het Flexitariër dieet in je eigen tempo: spring erin en probeer de meeste recepten waarbij je het maaltijdplan gedurende vijf weken vasthoudt. Of doe rustig aan en test een van de recepten zo nu en dan.

Hoeveel kost het Flexitariër dieet?

Er zijn geen exotische ingrediënten nodig, dus boodschappen mogen niet meer kosten dan ze gewoonlijk doen. Het schrappen van vlees is dan ook een voordeel in je portomonnee. Je kan tijdens dit dieet bijvoorbeeld eten van product welke in de aanbieding zijn.

 

Zal het Flexitarian Dieet helpen afvallen?

Het is waarschijnlijk dat je wat kilootjes kwijt raakt met het Flexitariër dieet. Onderzoek toont aan dat vegetariërs de neiging hebben om minder calorieën te eten, minder wegen en een lagere body mass index (een maat voor lichaamsvet) hebben dan hun vleesetende leeftijdsgenoten. Als je naar dit dieet kijkt dan zal je veel fruit, groenten en volle granen eten waardoor je je eerder vol zult voelen met minder calorieën dan je gewend bent. Met dat calorietekort en een beetje fysieke activiteit, ben je gebonden aan het verliezen van kilo’s. Hoe snel en of je ze uithoudt, is aan jou.

Vegetariërs wegen ongeveer 15 procent minder dan niet-vegetariërs. Dat is volgens een overzicht van 87 eerdere studies, gepubliceerd in Nutrition Reviews in 2006. Het percentage obesitas onder vegetariërs varieert van nul tot 6 procent, volgens de studie. En het lichaamsgewicht van zowel mannelijke als vrouwelijke vegetariërs is gemiddeld 3 tot 20 procent lager dan dat van vleeseters.

Zelfs semi-vegetariërs (of flexitariërs) hebben de neiging minder te wegen dan volwaardige carnivoren, vonden een zes jaar durende studie met 38.000 volwassenen gepubliceerd in het International Journal of Obesity and Related Metabolic Disorders in 2003.

 

Hoe gemakkelijk is het Flexitariër dieet om te volgen?

Dit dieet is heel makkelijk te volgen. Jackson Blatner benadrukt dat je het dieet niet precies hoeft te volgen – het draait allemaal om vooruitgang, niet om perfectie.

Het dieet is handig en is flexibel. Uit eten en alcohol zijn toegestaan. Het dieet benadrukt flexibiliteit – je hoeft je niet elke dag niet aan regels te voldoen.

Recepten zijn eenvoudig.

Het boek ‘TheFlexitarian Diet’ zit vol met recepten. Ze zijn ontworpen om je te helpen met het maken van makkelijk, gezond en flexitarisch voedsel te bereiden. Elk recept vraagt ​​om een ​​gemiddelde van slechts vijf hoofd ingrediënten.

Een goed gevoel vol is geen probleem. Voedingsdeskundigen benadrukken het belang van verzadiging, het tevreden gevoel dat je genoeg hebt gehad. Als je een gezond vegetarisch dieet hebt opgebouwd rond vezelrijke groenten, fruit en volle granen, zou je geen honger moeten hebben tussen de maaltijden door.

Smaak varieert dagelijks. Recepten variëren van “lunch nacho’s” tot een sandwich met gegrilde kaas en rozemarijn-tomaat, Caribische zwarte bonen couscous en veggie enchiladas. Probeer voor het dessert een perzik-frambozen-crêpe of -ananas met gekonfijte gember en pecannoten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.