Het Mediterraans dieet: rijk aan goede vetten!

Het Mediterraans dieet: rijk aan goede vetten!


Het Mediterraans dieet!

Het Mediterraans dieet dankt zijn naam aan de eetgewoonten van mensen uit Mediterraanse landen. Het dieet staat voor een betere gezondheid en een langer leven. Het Mediterraans dieet bevat veel groenten, fruit en  gezonde vetten, zoals vis, noten en olijfolie.

Het is algemeen bekend dat mensen uit landen aan de Middellandse Zee langer leven en minder gestrest zijn dan westerse mensen. Het is geen geheim maar een slechts een dieet met weinig rood vlees, suiker en verzadigd vet.

Het Mediterraans dieet kan vele gezondheidsvoordelen bieden zoals gewichtsverlies, de gezondheid van hart en hersenen, kankerpreventie en diabetespreventie en -bestrijding. Door het Mediterraans dieet te volgen, kunt je ook extra gewicht verliezen terwijl je chronische ziekten vermijdt.

Hoe werkt het Mediterraans dieet?

Omdat dit een eetpatroon is, en geen gestructureerd dieet, sta je er feitelijk alleen voor om erachter te komen hoeveel calorieën je moet eten om gewicht te verliezen of te behouden. Een goed begin is het uitrekenen van je onderhoudsniveau met de Harris en Benedict Formule. Nadat je weet hoeveel calorieën je kunt eten om op gewicht te blijven, kun je het dieet afstemmen op deze waardes. Het Mediterraans dieet benadrukt het eten van groenten, fruit, volle granen, bonen, noten, peulvruchten, olijfolie en smaakvolle kruiden en specerijen.

 • Eet vis en zeevruchten minstens een paar keer per week.
 • Gevogelte, eieren, kaas en yoghurt met mate.
 • Snoep en rood vlees bewaren voor speciale gelegenheden.

Hoeveel kost het Mediterraans dieet?

De kosten van het Mediterraans dieet zijn afhankelijk van hoe je het vormgeeft. Hoewel sommige ingrediënten (olijfolie, noten, vis en verse producten in het bijzonder) duur kunnen zijn, kun je altijd manieren vinden om dit redelijk binnen de perken te houden. Mijd vooral rood vlees, ga niet te vaak uit eten en koop en kook in grotere porties. De winkelkeuze is ook van belang. Bezoek de goedkopere supermarkten, deze bieden vaak goede kwaliteit groenten en fruit voor minder geld. Vaak kun je ook verse groenten en fruit, noten en vis goedkoper op de wekelijkse markt kopen.

Helpt het Mediterraans dieet om af te vallen?

Het Mediterraans dieet kan je helpen af ​​te vallen. Sommige mensen vrezen dat het volgen van een Mediterraans dieet, wat relatief rijk is aan vetten (denk aan olijfolie, olijven, avocado en wat kaas), veel vet zal vasthouden. Er is echter steeds meer onderzoek gedaan waaruit het tegenovergestelde is gebleken. Het eten van goede vetten en weinig koolhydraten zal over het algemeen voor gewichtsverlies zorgen. Probeer voor jezelf de juiste verhouding te vinden tussen koolhydraten, eiwitten en vetten.

Het Mediterraans dieet staat op nummer één!

Het Mediterraans dieet staat op nummer één in de beste diëten algemeen. 40 diëten werden geëvalueerd met inbreng van een panel van gezondheidsexperts.

 • # 1: Beste diëten in het algemeen
 • # 14: Beste gewichtsverlies diëten
 • #1: Beste diabetes diëten
 • # 1: Beste diëten voor gezond eten
 • # 28: Snelste gewichtsverliesvoeding
 • # 2:Beste diëten voor het hart
 • #1: Beste plantaardige diëten
 • #1: Gemakkelijkste diëten om te volgen

Bron

De studies naar het Mediterraans dieet

Een studie uit 2016 in het The Lancet Diabetes & Endocrinology-tijdschrift analyseerde de gegevens van Predimed.

 1. Een vijf jaar durend onderzoek met 7.447 volwassenen met type 2-diabetes of met een risico op hart- en vaatziekten die een Mediterraans dieet kregen aangevuld met olijfolie. Aan een andere groep werd hetzelfde dieet aangevuld met noten. Mensen die aan de mediterrane versie meededen verloren de meeste taille omtek en het meeste gewicht. De “olijfolie mensen” wonnen hierbij het onderzoek.
 2. Een studie uit 2010 in Diabetes, Obesitas en Metabolisme wezen 259 diabetici mer overgewicht aan een van de drie diëten te volgen: een koolhydraatarm mediterraan dieet, een traditioneel Mediterraan dieet of een dieet gebaseerd op calorietekort. Na een jaar verloren alle groepen gewicht; de traditionele groep verloor een gemiddelde van ongeveer 16 pond, terwijl de Mediterrane groep 17 pond zakte en de koolhydraatarme groep 22 pond verloor.
 3. Een andere studie, gepubliceerd in de New England Journal of Medicine in 2008, werden 322 volwassenen met matige obesitas een van de drie diëten toegewezen: caloriebeperkt vetarm, caloriearme Mediterraans, en caloriearme low-carb. Na twee jaar verloor de Mediterrane groep gemiddeld 9 7/10 pond; de vetarme groep, 6 4/10 pond; en de koolhydraatarme groep, 10 3/10 pond. Hoewel gewichtsverlies niet sterk verschilde tussen de koolhydraatarme en Mediterrane groepen, verloren beide aanzienlijk meer dan de groep met laag vetgehalte.
 4. Een analyse uit 2008 van 21 studies in het tijdschrift Obesity Reviews concludeerde dat de jury nog steeds niet weet of het volgen van het Mediterrane dieet zal leiden tot gewichtsverlies of een lagere kans op obesitas.

Hoe makkelijk is het Mediterraans dieet te volgen?

Omdat het Mediterraans dieet geen volledige voedselgroepen verbied zou je geen problemen moeten hebben om het dieet voor lange termijn vol te houden

Je kunt tijd besparen op het Mediterraans dieet door producten groot in te kopen en de maaltijden voor meerdere porties te koken en vervolgens in te vriezen.

Het hongergevoel moet met dit dieet geen probleem zijn. Vezels en gezonde vetten vullen elkaar goed aan en je zult veel vezelrijke producten nuttigen tijdens het volgen van het Mediterraans dieet. Hierdoor krijg je al snel het “volle” gevoel.

Voedingsdeskundigen benadrukken het belang van verzadiging, het tevreden gevoel dat je genoeg hebt gehad.

Geef een antwoord