Het Flexitariër dieet: beperk de consumptie van vlees in je voedingspatroon

Het Flexitariër dieet: beperk de consumptie van vlees in je voedingspatroon


Wat is het flexitariër dieet?

Een mix van de woorden flexibel en vegetarisch, het flexitariër dieet moedigt mensen aan om de meeste tijd vegetarisch te eten voor een betere gezondheid. Het is overigens niet nodig om vlees volledig te vermijden maar de consumptie van vlees is wel dusdanig beperkt.

Voor en nadelen van een Flexitariër dieet

Enkele voor en nadelen van het Flexitariër dieet zijn:

  • Voordeel: Flexibel dieet
  • Voordeel: Veel (lekkere) gezonde recepten
  • Nadeel: De nadruk ligt op thuis koken
  • Nadeel: Het dieet kan zwaar zijn als je niet van groenten en fruit houdt

Waar komt het Flexitariër dieet vandaan?

Het Flexitariër dieet is een huwelijk van twee woorden: flexibel en vegetarisch. De term werd meer dan een decennium geleden bedacht. Het komt van een boek uit 2009, The Flexitarian Diet: “de meest vegetarische manier om af te vallen, gezonder te zijn, ziekte te voorkomen en jaren aan je leven toe te voegen”, zegt diëtiste Jackson Blatner. Je kunt het grootste gedeelte van je dieet vegetarisch zijn, maar toch een hamburger of steak eten als de drang toeslaat. Door meer planten en minder vlees te eten, wordt gesuggereerd dat aanhangers van het dieet niet alleen afvallen, maar ook hun algehele gezondheid verbeteren.

Hoe werkt het Flexitariër dieet?

Het Flexitariër staat voor het eten van producten uit 5 verschillende voedselgroepen. De groepen zijn als volgt:

  1. Niet-vleesproteïnen zoals bonen, erwten of eieren.
  2. Groenten en fruit
  3. Volkoren granen
  4. Zuivel
  5. Suiker en specerijen

Hoeveel calorieën mag je tijden het Flexitariër dieet?

Het Flexitariër dieet is een drie-vier-vijf principe.

Het ontbijt bestaat uit ongeveer 300 calorieën, de lunch uit 400 calorieën en het avondeten uit 500 calorieën. Snacks zijn elk ongeveer 150 calorieën. Voeg ongeveer twee snacks per dag toe aan je dieet. Je dagelijkse aantal calorieën komt dan op ongeveer 1.600.

Afhankelijk van je activiteitenniveau, geslacht, lengte en gewicht, kun je het plan aanpassen om iets meer of minder calorieën toe te staan. Gebruik hiervoor de BMR calculator of bereken je BMI middels ons voorbeeld..

Volg het Flexitariër dieet in je eigen tempo. Ga ervoor en probeer nieuwe recepten uit. Probeer dit dieet minimaal 5 weken vol te houden en bekijk dan of dit dieet voor jou geschikt is.

Hoeveel kost het Flexitariër dieet?

De kosten voor het Flexitariër dieet vallen best mee. Er zijn geen exotische ingrediënten nodig, dus boodschappen mogen niet meer kosten dan ze gewoonlijk doen. Het schrappen van vlees is dan ook een voordeel in je portemonnee. Je kan tijdens dit dieet bijvoorbeeld profiteren van producten welke wekelijks in de aanbieding zijn.

Zal het Flexitariër dieet mij helpen afvallen?

Het is waarschijnlijk dat je wat kilootjes kwijt raakt met het Flexitariër dieet. Onderzoek toont aan dat vegetariërs de neiging hebben om minder calorieën te eten, minder wegen en een lagere body mass index (BMI) hebben dan hun vleesetende leeftijdsgenoten. Als je naar dit dieet kijkt dan ga je veel fruit, groenten en volle granen eten waardoor je je eerder vol zult voelen met minder calorieën dan je gewend bent. Met het calorietekort en een beetje fysieke activiteit, ben je vrijwel verzekerd voor het verliezen van wat extra kilo’s.

Vegetariërs wegen ongeveer 15 procent minder dan niet-vegetariërs. Dat is volgens een overzicht van 87 eerdere studies, gepubliceerd in Nutrition Reviews in 2006. Het percentage obesitas onder vegetariërs varieert, volgens de studie, van nul tot 6 procent. Het lichaamsgewicht van zowel mannelijke als vrouwelijke vegetariërs is gemiddeld 3 tot 20 procent lager dan dat van vleeseters.

Zelfs semi-vegetariërs (of flexitariërs) hebben de neiging minder te wegen dan volwaardige carnivoren. Dit is onderzocht tijdens een zes jaar durende studie met 38.000 volwassenen, gepubliceerd in het International Journal of Obesity and Related Metabolic Disorders in 2003.

Hoe gemakkelijk is het Flexitariër dieet om te volgen?

Dit dieet is heel makkelijk te volgen. Jackson Blatner benadrukt dat je het dieet niet precies hoeft te volgen – het draait allemaal om vooruitgang, niet om perfectie.

Het dieet is handig en is flexibel. Uit eten en alcohol zijn toegestaan. Het dieet benadrukt flexibiliteit – je hoeft je niet elke dag niet aan regels te voldoen.

Recepten zijn eenvoudig.

Het boek ‘TheFlexitarian Diet’ zit vol met recepten. Ze zijn ontworpen om je te helpen met het maken van makkelijk, gezond en flexitarisch voedsel te bereiden. Elk recept vraagt ​​om een ​​gemiddelde van slechts vijf hoofd ingrediënten.

Een goed gevoel vol is geen probleem. Voedingsdeskundigen benadrukken het belang van verzadiging, het tevreden gevoel dat je genoeg hebt gehad. Als je een gezond vegetarisch dieet hebt opgebouwd rond vezelrijke groenten, fruit en volle granen, zou je geen honger moeten hebben tussen de maaltijden door.

Smaak varieert dagelijks. Recepten variëren van “lunch nacho’s” tot een sandwich met gegrilde kaas en rozemarijn-tomaat, Caribische zwarte bonen couscous en veggie enchiladas. Probeer voor het dessert een perzik-frambozen-crêpe of -ananas met gekonfijte gember en pecannoten.

Geef een antwoord