Te dik voor het vliegtuig

Te dik voor het vliegtuig


Ik staar naar mezelf op het scherm voor me. Ben ik dat? Ik kan het niet geloven. Dan lees ik de korte instructie die boven het scherm staat. Ik moet recht in de camera kijken.

Nog steeds kan ik mijn blik niet echt van het scherm afhalen, maar ik sta in een soort sluisje op Schiphol bij de zelfscan voor de douane dus het is niet slim om instructies niet op te volgen.

Ik kom weer bij mijn positieven en kijk recht, maar zeer ongelukkig, in de camera. Mijn paspoort en ikzelf worden gescand en ik mag door. Het poortje gaat open en ik kan eruit.

Eenmaal door de douane loop ik direct naar een plek waar geen mensen staan en moet ik echt even bijkomen. Mijn hart gaat als een gek tekeer en mijn ademhaling is oppervlakkig.

Het is wederom een enorme confrontatie met mijn overgewicht.

Het liefst wil ik me verbergen voor alles en iedereen, maar dat is geen optie. Ik sta op een zeer druk Schiphol en ben onderweg om mijn broer op te zoeken in het buitenland. Voorlopig kan ik mij niet opschuilen.

Ik overweeg om me nog terug te trekken in het toilet maar ik besluit mezelf streng toe te spreken, een paar keer diep adem te halen en met opgeheven hoofd op zoek te gaan naar de gate.

Ik kan ondertussen wel janken. Heb ik het echt zover laten komen?

Er gaan tig duizenden veroordelende gedachten door mijn hoofd momenteel. Hoe kan ik zo stom zijn om mezelf zo te laten gaan.

Terwijl ik aan de andere kant weet dat ik al zoveel gedaan heb om af te vallen, maar dat het gewoon niet lukt.

Al jaren ben ik bezig gewicht te verliezen, echter zonder resultaat. Inmiddels heb ik het opgegeven. Maar het beeld van mijzelf dat ik zojuist gezien heb, komt hard aan.

Ik heb mezelf weer enigszins onder controle als ik ga boarden.

De ruimte in het vliegtuig lijkt kleiner geworden. Ik pas minder goed door het gangpad en de stoelen zijn ook kleiner. Ik zit zelfs met mijn knieën tegen de stoel voor mij.

Ik denk nog “ze doen ook echt alles om maar zoveel mogelijk mensen in een vliegtuig te proppen”.

Maar dan moet ik mijn riem vastmaken en dat gaat niet. Ik moet hem uitschuiven tot het uiterste stukje. Buik een beetje inhouden en klik, hij zit vast.

Shit, shit, shit.

Natuurlijk is het allemaal niet kleiner geworden %$&#@. Ik ben groter geworden!

Ik zit in het midden en aan beide kanten zitten heren die forser zijn dan ik. Dit wordt een leuke vlucht. NOT. Ik slaak een diepe zucht van frustratie.

Gelukkig krijg ik nog een laatste confronterende klap in mijn gezicht wanneer het eten geserveerd wordt en ik mijn dienblad uitvouw.

Natuurlijk gaat dat niet soepel. Mijn buik zit in de weg. Maar het lukt mij om hem enigszins normaal uit te klappen zodat mijn eten erop kan staan.

Met tegenzin ga ik eten. Niet dat ik heel veel trek heb. Ik eet eigenlijk meer uit beleefdheid. En dat valt niet mee met de twee heren aan weerskanten.

Ik ben niet gelovig, maar ik bid dat ik niets laat vallen of over me heen krijg. Gelukkig gaat alles goed, maar het is een helse worsteling.

Ik ben blij als eindelijk alles weer is weggeruimd en ik het dienblad weer op zijn plek kan vouwen.

Getverdemme, wat een narigheid. Ik ben stikchagrijnig inmiddels.

De rest van de vlucht is buitengewoon oncomfortabel. Ik ben gewoon echt groter gegroeid. En dat merk ik nu, in het vliegtuig, aan alle kanten.

Het is werkelijk ongelooflijk hoe het kan dat ik in mijn hoofd niet zo dik ben zoals ik nu werkelijk ben. Ik ben in mijn hoofd écht een stuk slanker.

Ik geef de schuld aan het gebrek aan een passpiegel in huis. Maar feitelijk is het natuurlijk gewoon je kop in het zand steken.

Winkelruiten vermijd ik ook als de pest en op de foto wil ik gewoon écht niet. Hoezo zit ik in de ontkenning?!

Bokchagrijnig kom ik aan op de plaats van bestemming. Gelukkig is het een warm weerzien met mijn broer, die ik twee jaar niet live gezien heb. Dat maakt een hoop goed!

Wat ik toen nog niet wist, was dat het bezoek aan mijn broer, mijn leven zou veranderen. Want toen ontdekte ik namelijk Keto.

Mijn broer volgende al het ketogeen dieet en was daarmee afgevallen. Dit was voor mij echter niet voldoende om het ook te gaan proberen.

Ik dacht “weer het zoveelste dieet”, dat helpt toch niet. Ik had het opgegeven. Keto zal ook niet werken. Maar niets was minder waar.

Geef een reactie