? Lees alles over De Lazy Fitgirl Methode – Gezond afvallen door middel van Eetswitches

? Lees alles over De Lazy Fitgirl Methode – Gezond afvallen door middel van Eetswitches


Sinds kort is onze redactie actief op Instagram. En het zal je vast niet ontgaan zijn, maar er zijn de laatste tijd een hele boel “Lazy Fitgirl” accounts actief op Instagram. Eigenlijk hadden wij, een online platform met informatie over allerlei diëten, hier nog nooit van gehoord.

Wat is de Lazy Fitgirl methode?

Eigenlijk mag ik de “Lazy Fitgirl methode” ook geen dieet noemen, want dat is het simpelweg ook niet. De Lazy Fitgirl methode gaat namelijk niet om diëten, maar om een gezonde levensstijl aanleren. Het is dus niet iets tijdelijks maar (hopelijk) voor de rest van je leven. De methode is bedoeld voor vrouwen die niet te streng willen zijn, niet te vaak willen sporten, niet te lang in de keuken willen staan en geen dieet willen volgen – maar toch af willen vallen. Dat klinkt toch te mooi om waar te zijn? Nou dat is het dus niet, want als ik de Instagram vrouwen moet geloven is dit dus echt te realiseren.

Mindset staat voorop bij de Lazy Fitgirl methode. En dat hoef je niet alleen te doen want er is een FB-community programma, een groot Instagram netwerk met vrouwen die elkaar motiveren en online coaching. De methode probeert bewuste genietmomenten te creëren en intuïtief genieten te stimuleren. Daarmee krijg je dus een andere mindset tegenover eten. Het programma is ook geschikt voor emotie-eters en mensen met eetbuien. En het áller, áller, állermooiste aan dit programma is dat het he-le-maal GRATIS is! Je kunt het hier downloaden. Wij nemen je mee, in wat je gaat vinden in deze guide.

“Eetswitchen is géén dieet. Het is een stap voor stap opbouw van een gezondere eetstijl. Je hoeft niet vanaf maandag alles ‘goed’ te doen.”

Anki – Lazy Fitgirl Methode

Wie zit er achter de Lazy Fitgirl methode?

Nou eigenlijk een heel leger aan krachtige powervrouwen (mannen zijn ook welkom hoor) die de community levend houden. De grondlegger van de Lazy Fitgirl methode is Anki. Zij heeft narcolepsie (een slaap- en waakstoornis) en wilde graag meer energie hebben. Sporten zit er voor haar niet in dus ging ze opzoek naar een alternatieve methode. Ze ging zich verder verdiepen in voeding en wat voeding met het lichaam doet. Zodoende begon zij mensen te inspireren op Instagram. Omdat haar Instagrampagina zo snel groeide besloot ze haar methode te schrijven in de vorm van e-Book en werkt ze momenteel aan een fysiek boek.

De Eetswitches

De guide staat in het teken van het maken van eetswitches. Iets waar het voedingscentrum nu ook actief reclame voor maakt. Maar welke eetswitches worden bij de Lazy Fitgirl methode aangeraden?

1. Volkoren

De guide bevat een uitgebreid informatiepakket. Ieder hoofdstuk is opgedeeld in een informatief stuk met vervolgens de eetswitch. Bijvoorbeeld het hoofdstuk over volkoren, gaat eerst in op langzame en snelle koolhydraten, glucose, bloedsuikerspiegel en suikers. Vanaf deze stap ga je dus over op volkorenproducten en als je even oplet is bijna alles wel in een volkorenvariant te verkrijgen. “Volkoren brood” is een beschermde titel, dus what you read is what you get. Volkorenproducten, denk aan soepstengels, crackers etc, zijn vaak lang houdbaar en makkelijk te variëren. De meeste volkorenproducten bevatten veel vezels, welke goed zijn voor je stoelgang. Maar, MAAR, niet ieder volkorenproduct is gezond. Er kan namelijk nog veel suiker in zitten en vet aan toegevoegd zijn. Om toch goede keuzes te kunnen maken leert Anki je hoe je voedingsetiketten kan lezen. Super handig, want zo kun je makkelijk producten onderling vergelijken en de beste keuze maken.

2. Ga voor gezond broodbeleg en ontbijt

In dit hoofdstuk wordt er dieper ingegaan op suiker. De 3 belangrijkste speerpunten: snelle suikers, natuurlijke suikers en van nature aanwezige suikers. Je leert hoe je suikers en verborgen suikers kan herkennen en wat dan wél goede alternatieven zijn.

Voor havermout of yoghurt eters gelden de volgende gezonde toevoegingen

  • Fruit, vers of uit de diepvries. Lekker om af te wisselen.
  • Kaneel (werkt ook bloedsuiker verlagend)
  • Zaden, pitten en ongebrande en ongezoute noten
  • Cacaonibs en/of 100% cacaopoeder
  • Eiwitpoeder (ook in verschillende smaken te krijgen)
  • Suikerarme granola of volkoren muesli
  • Koek- en speculaaskruiden
  • Zoetstof in fruitsmaken of chocoladesmaak

Alternatieve ontbijtideeën

  • Hartige pannenkoek van boekweitmeel
  • Een groente omelet
  • Voor iedereen die liefhebber is van zoet op brood: Denk eens aan bijvoorbeeld fruit op brood (zoals aardbeien, en dan niet in de vorm van aardbeienjam)
  • Eiwitpoeder recepten, zoals bijvoorbeeld een mug-cake van eiwitpoeder
  • Let bij het ontbijten met vleeswaren op de hoeveelheid vet ongezonde vetten.

3. Vetten

Eetwissel 3 gaat over vetten! Want helaas zitten er nog in heel veel voedingswaren dikmakende en ongezonde verzadigde vetten. Wanneer je hier minder van gaat eten ga je gegarandeerd afvallen. Ook hier komen de vaardigheden van etiketten lezen, die je wordt aangeleerd, goed van pas. De onverzadigde vetten zijn gezond maar kunnen ook dikmakend zijn als je er teveel (calorieën) van binnenkrijgt. Het mooie aan dit plan is dat de verzadigde vetten niet uitgeband worden, maar er worden tips gegeven hoe je ze in mindere mate binnen kan krijgen.

De speerpunten bij deze eetwissel zijn om je bewust te worden van de vetten die je tot je neemt:

  • Denk na over de voedingswaarde, hoe gezond is het voor je lichaam?
  • Hoe bevredigend/verzadigend is het product?
  • Hoe puur is het product?
  • En is het verstandig om te eten als je af wil vallen?

Hieronder een lijstje met gezonde vette producten die tijdens deze methode een goede keus zijn:

  • Voor kaasliefhebbers is de switch naar hüttekase, smeerkaas 15+ of zuivelspread light aan te raden.
  • Vette ongepaneerde vis: haring, makreel, Atlantische zalm, sardines
  • Schaal en schelpdieren zoals garnalen
  • Peulvruchten zoals bonen en linzen
  • Tofu en tempé
  • Ei
  • Vegetarische opties: kies voor de ongepaneerde variant en lees hierbij goed de etiketten (wees dus vooral bedacht op verzadigd vet en verborgen suiker)
  • Zuivel: magere yoghurt of kwark. Of de vegan varianten: amandelmelk, sojamelk, havermelk (let op: de ongezoete variant)
  • Vlees: kies voor onbewerkt vlees zoals kalkoelfilet, kipfilet, biefstuk, sukadelap, mager gehakt, magere runderlappen, varkenshaas, magere varkenslappen, haaskarbonades en/of mager lamsvlees.

4. Groenten en eiwitten

Eetswitch 4 staat helemaal in het teken van eiwitten.

Plantaardige eiwitten zijn ideaal als je wil afvallen en gezond wil zijn. Ze bevatten veel vitaminen, mineralen en plantaardige stoffen die een boost aan je immuunsysteem geven. En de meeste zitten ook nog eens vol met vezels die op den duur weer goed zijn voor je stoelgang. Voorbeelden van producten met plantaardige eiwitten:

  • Bonen en peulvruchten
    Anki noemt ze ook wel topleveranciers van eiwitten. Denk bijvoorbeeld aan kikkerewrten, linzen, splitewrten, kidneybonen. Ze zitten ook nog eens vol met vezels. Tempé valt ook onder bonen en bevatten alle aminozuren.
  • Zaden
    Lijnzaad, pompoenpitten, pijnboompitten, zonnebloempitten, sesamzaad en chiazaad, het bevat ongeveer 25 gram eiwitten per 100 gram. Ook lekker om een smoothiebowl mee te vullen.
  • Noten
    Walnoten, cashewnoten, hazelnoten, pistachenoten, amandelen paranoten, allemaal een goede keus als je extra eiwitten wil binnenkrijgen. Let er alleen op dat je de ongebrande variant gebruikt. Naast 15-20 gram eiwitten per 100 gram bevatten ze ook nog vitamine E, mineralen en gezonde vetten.
  • Alle groenten
    Je zal het misschien niet op het eerste gezicht denken, maar groenten zijn naast vezelrijk ook nog eens boordevol eiwitten. Als je 500 gram groenten per dag eet is de kans groot dat je al 20 gr eiwitten binnen hebt gekregen.
  • Quinoa
    Dit is een zaadje gebruikt als graan, bevat álle essentiële aminozuren en heeft een neutrale smaak. Een prima vervanger voor rijst of een extra toevoeging in je salade dus. Per 100 gram quinoa zit ongeveer 8 gram eiwit
  • Hennepzaad
    Boordevol Omega 3. Heerlijk om door de havermout, je salade of soep te gooien. Per 3 eetlepels hennepzaad zit ongeveer 10 gram eiwit.
  • Havermout
  • Zilvervliesrijst
  • Zeewier
  • Granen
  • Zoete aardappelen

5. Gezonde tussendoortjes

Oké, hoe doe je het tot nu toe? Ik aardig slecht kan ik je vertellen. Ik vind het tot nu toe al een zeer leerzaam boek. En nu zijn we bij mijn grootste struikelblok aangekomen: gezonde tussendoortjes. Want, ik merk dat ik nog veel te vaak voorverpakte, bewerkte tussendoortjes neem. Maar als ik de Lazy fitgirl methode volg is dat verleden tijd. Als tussendoortje kies je dezelfde dingen die je voor je ontbijt, lunch of diner kan kiezen. Investeer in goede bakjes om je tussendoortjes mee te nemen. Als je een druk schema hebt is het aan te raden dit artikel over maaltijdvoorbereiding eens te lezen. De truc is om voor voedzame en vullende tussendoortjes te gaan! Inspiratie voor tussendoortjes kun je opdoen op de Instagrampagina van Anki!

6. Gezonde kant en klaar maaltijden

Wow gaat dit samen in één zin? Meestal denken we bij kant en klaar maaltijden juist aan hele ongezonde maaltijden vol met zout en verkeerde vetten. In de Lazy Fitgirl methode leer je dat een gezonde snelle maaltijd ook gewoon tot de opties behoort als je geen zin hebt om uitgebreid te koken, moe bent of gewoon lui. Ga voor gemak. Bijvoorbeeld in de supermarkt zijn tegenwoordig overal van die verspakketten te scoren. Super easy te maken. Ook bij thuisbezorgd/afhaal zijn er nog gezonde opties. Zo kun je bij de Subway bijvoorbeeld een volkorenbroodje kiezen en meer groenten laten toevoegen.

Een BG-momentje

Een B- wattes momentje? Ik ken wel een BH-momentje (dat moment van de dag dat je BH uit mag). Nee nu even zonder grappen. Een BG momentje is jouw favoriete moment van de week. Het is hét moment waarbij je bewust mag genieten van iets ongezonds. Dit doe je dan Mindfull en zonder schuldgevoel. Waarom is dit zo effectief? Omdat dan álleen het allerlekkerste goed genoeg is voor je BG-momentje. Je zult je bij ieder ongezond item af gaan vragen: is dit mijn BG-momentje waard? Je zult tot de conclusie komen dat wat jij vaak vlot en snel in je mond stopt, allemaal verspilde calorieën zijn. Besteed deze dus liever aan wat je écht het toppunt vind. En als dit hele plan iets te veel verandering voor je is, begin dan met wat meer BG-momentjes. Geloof mij, iedere eetwissel zal je verder brengen richting een gezondere leefstijl.

Maar er is meer….

Want het blijft niet bij deze informatie alleen. Nee, je krijgt ook opdrachten. Zo maak je bijvoorbeeld een Non-scale victory (een overwinning niet gericht op het getal van de weegschaal) en leer je alles over de schuilnamen van suikers. Er staan handige tips in hoe je je denkwijze kan ombuigen tot een gezonde denkwijze. Ze gaat in op de voordelen van Intermittent fasting – hey daar hebben wij ook wat artikelen over geschreven. Ik heb het idee dat ik te kort doe aan hoe alles omvattend deze guide is. Daarom hier een aantal belangrijke links en recepten

Geef een antwoord