Hoe bereid ik mij voor op een maagverkleining? – Onmisbare tips door een ervaringsdeskundige!

Hoe bereid ik mij voor op een maagverkleining? – Onmisbare tips door een ervaringsdeskundige!


Een goed begin is het halve werk

Indien je op dit artikel uitgekomen bent ga jij binnenkort misschien wel onder het mes. Je bent klaar voor een nieuwe start en wil graag jezelf goed inlichten en voorbereiden. Goed bezig! In dit artikel vertellen wij je hoe je je het beste kunt voorbereiden op een maagverkleining. We gaan er van uit dat je al de screening doorgekomen bent. Al eerder gaven we je uitleg over wat een Gastric Bypass precies is en inhoud, nu zullen wij dieper ingaan op de voorbereiding die je kunt treffen. 

Dit artikel is geschreven door een ervaringsdeskundige.

Modifast dieet

Afhankelijk van welk ziekenhuis je geopereerd gaat worden, wordt meestal het Modifast dieet aangeraden. Dit dieet dient 2, soms 3, weken gevolgd te worden voorafgaand aan de operatie. De reden hiervoor is de operatietechniek die gebruikt wordt: de laparoscopie. Dit is een non-invasieve operatie methode waarbij er enkele gaatjes in de buik gemaakt worden. Mensen met overgewicht hebben vaak een erg grote en vette lever. Dit blokkeert een goed zicht en voldoende ruimte in de buikholte tijdens de operatie. 

Tijdens het Modifast dieet worden maaltijden vervangen door Modifast producten (pudding, soepen of shakes). In totaal 4 per dag. Afhankelijk van je BMI en het ziekenhuis waar je geopereerd wordt mag je nog een kleine selectie aan groenten erbij per dag. Tijdens dit dieet kom je in ketose, wat dat is lees je in dit artikel

Tips bij het Modifast dieet: 

 • Drink veel water! Minstens 1,5 liter water per dag. Dit zal ook helpen tegen een hongergevoel.  
 • Modifast is een vezelarm dieet. Je kunt dus last krijgen van obstipatie. Om dit te voorkomen kun je extra vezeltabletten slikken. Ook helpt voldoende drinken en bewegen tegen obstipatie. 
 • Worden de shakes/soepen/pudding een beetje saai? Zoek dan eens online naar alternatieve recepten met de producten. 
 • Van ketose kan je een vieze adem krijgen, pak dan suikervrije kauwgom. 

Modifast is het beste hier te bestellen. Je kunt hier bijvoorbeeld kiezen voor een goedkoop voordeelpakket waarbij je gelijk voor 7 dagen aan Modifast producten hebt. Mijn persoonlijke tip is: bestel dit pakket en wacht nog met voor de overige dagen bestellen. In het pakket zitten verschillende smaken, zo kom je er achter welke je echt niet lekker vindt. Deze hoef je dan natuurlijk niet nogmaals te bestellen. 

Maak before foto’s!

Iets waar ik ontzettend veel spijt van heb gekregen is dat ik zo weinig “before” foto’s heb gemaakt. Ik was beschaamd over mijn uiterlijk en wilde hier het liefste zo min mogelijk mee geconfronteerd worden. Omdat je geleidelijk afvalt en je jezelf iedere dag ziet is het soms moeilijk om je voor te stellen dat je al zo veranderd bent. Before foto’s zijn een extra duwtje in je rug op momenten dat het misschien moeilijk is. 

Ga jij je omgeving inlichten? 

Er zullen veel mensen in je omgeving zijn die vinden dat het “vals spelen” is. Of ze kennen wel iemand die weer is aangekomen na de operatie. Laat je hier alsjeblieft niet door leiden. Het is JOUW keuze en die keuze is heel moedig! Je mag zelf bepalen of je je omgeving in gaat lichten of dat je het voor jezelf wil houden. Ik heb ervoor gekozen om te wachten tot na de operatie. Zo kon niemand mijn keuze beïnvloeden. Ze zullen veel vragen voor je hebben maar ze kunnen ook een stok achter de deur zijn. Ze zullen begrijpen wanneer je maar kleine beetjes eet. 

Dit had ik graag zelf van te voren willen weten

Na de operatie zul je een half uur moeten wachten tussen eten en drinken. Dit kost heel veel planning op een dag. Zeker als je gewoon werkt en afhankelijk bent van koffie/eetpauzes. Mijn tip is dan ook om alvast een paar dagen te oefenen met het half uurtje. Wen jezelf alvast een goed dagschema aan. Je zult de knelpunten in je dag ontdekken en hierop kunnen handelen. Ohja, op warme dagen is het extra lastig die half uur te handhaven. Op deze dagen kun je vochtrijke tussendoortjes nemen, zoals komkommer of watermeloen. 

Ziekenhuis paklijst voor een Gastric Bypass

Je gaat enkele dagen overnachten in het ziekenhuis. Wat neem je mee? 

 1. Legitimatiebewijs en zorgverzekeringspas 
 2. Medicijnen in originele verpakkingen
 3. Badjas/kamerjas 
 4. Pyjama die vies mag worden – Tijdens de operatie zul je een operatiehemd dragen van het ziekenhuis in verband met de hygiëne richtlijnen. Omdat je na de operatie nog enkele kleine wondjes overhoudt die kunnen gaan lekken is het verstandig om kleding mee te nemen waarvan het niet erg is als daar wat bloed op komt. 
 5. Toiletspullen, lenzenbakje/vloeistof, bril etc.
 6. Ondergoed
 7. Muziek, tijdschrift of ander tijdverdrijf – Er gelden vaak bezoektijden en buiten de bezoektijden is het vaak erg saai als je geen gezellige kamergenoten hebt.
 8. Warme sokken! 
 9. Een kussen Omdat je geopereerd wordt in je buikgebied kan de gordel in de auto op de terugreis erg pijnlijk zijn. Met een kussentje tussen de gordel en je buik voorkom je de druk van de gordel. 
 10. Telefoon met oplader

Nog enkele losse tips

 • Regel vervoer, want na een operatie mag je vanwege de narcose niet zelf rijden!
 • Bereid alvast wat gezonde soepen/vloeibare maaltijden voor en vries deze in. Zeker als je niemand hebt die voor je kan koken is het verstandig om dit te doen. Na de operatie zul je je niet altijd fit genoeg voelen om te koken. 
 • Als je na gaat denken over je streefgewicht, leg de lat dan niet te hoog (of in dit geval: te laag ;-)). Maak een lijstje met beloningen voor jezelf om de 5 kg, iets wat je misschien normaal te duur vindt. Zo blijf je gemotiveerd. Enneh, niet jezelf gaan belonen met voedsel natuurlijk. 
 • Zoek recepten op voor de verschillende fasen (vloeibaar, zacht, vast). Probeer ze alvast een keer te maken. 
 • Ga op zoek naar kant en klare gezonde eiwitrijke tussendoortjes voor wanneer je toch overvallen wordt door honger (bijvoorbeeld een breaker, gekookt ei enz). 
 • Bedenk ook alvast welke producten je makkelijk mee kan nemen als je een dagje op pad gaat. 
 • Indien je een vrouw en vruchtbaar bent: begin alvast met een andere anticonceptie dan de pil. De opname van (voedings)stoffen is een stuk minder, hierdoor is de pil niet meer betrouwbaar. Fijn als je hier niet meer over na hoeft te denken direct na je operatie. 

Ik hoop dat je aardig op weg komt met deze tips. Het is mij gelukt om met een Gastric Bypass 50 kilogram af te vallen in één jaar tijd. Met deze tips zal het je aan de voorbereiding niet kunnen ontbreken! Wil jij jouw resultaat delen? Volg ons dan op Instagram!

Geef een antwoord